• Contabilitate

  Suntem  asigurarea cea mai potrivita pentru banii dumneavoastra !

  Evita amenda si impozitele inutile !

  Societatea  nostra este asigurata profesional la Allianz-Tiriac Asigurari SA!

 • Expertiza

  Atestate:
  CECCAR autorizatie nr.10805/1996
  CAMERA CONSULTANTILOR FISCALI autorizatie nr.3982/06.05.2008
  CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI autorizatie nr.1971/2008
 • Audit

  Un audit financiar, sau o declaratie financiara reprezinta analiza tranzactiilor financiare ale unei companii, sau orice alta entitate legala (inclusiv guvernul) , avand ca rezultat publicarea unei opinii independente in legatura cu relevanta, acuratetea, corectitudinea actelor prezentate.

  ...

TVA la achizitia - livrarea de mijloace de transport noi si second hand

Baza legala: Codul fiscal

ACHIZITIA DE MIJLOACE DE TRANSPORT - NOI din Uniunea Europeana

Definitie autoturisme noi - un autoturism este nou daca indeplineste una dintre urmatoarele conditii (art.125.1 alin 3) lit.b)) : sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6000 km.

Se plateste TVA si sunt considerate operatiuni impozabile, pentru care locul prestarii este considerat in Romania conform art.126 alin (3) lit b) ”o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana”.

Persoana juridica neplatitoare de TVA va trebui sa depuna, conform art.156.3 alin 1) lit b) si alin 2) - Decontul special de taxa pentru achizitii de mijloace de transport noi, inainte de inmatricularea acestora in Romania, dar nu mai tarziu de 25 luna urmatoare si sa plateasca TVA la trezoreria statului.

Daca vanzatorul din alt stat membru UE are dovada ca autoturismul nou va fi inmatriculat in alt stat membru, acesta nu ar trebui sa aplice TVA-ul din statul membru de origine.

LIVRARILE DE MIJLOACE DE TRANSPORT NOI in UE

Sunt considerate operatiuni in sfera de aplicare a TVA indiferent de statutul vanzatorului (persoana inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA sau persoana fizica).

Scutire: art.143 alin (2) lit b ) : livrarile de autoturisme noi, din Romania catre UE sunt scutite daca vanzatorul face dovada ca bunurile au parasit efectiv teritoriul Romaniei sau dovada inmatricularii in statul de destinatie membru UE.

Rambursari: daca vanzatorul este o persoana fizica sau o persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA, acesta va avea dreptul, in urma livrarii intracomunitare de autoturisme noi, de a recupera de la bugetul de stat roman TVA platita cu ocazia achizitiei si in limita TVA-ului de la pretul de vanzare.

ACHIZITII DE MIJLOACE DE TRANSPORT SECOND HAND din UE

Persoanele fizice sau persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA, nu datoreaza tva in Romania pentru achizitia unor mijloace de transport second hand, acestea vor plati TVA in statul membru al furnizorului.

Daca furnizorul din statul membru aplica regimul special pentru bunuri second hand (cota de TVA asupra marjei de profit), cumparatorul roman nu va datora TVA in Romania.

LIVRARI DE MIJLOACE DE TRANSPORT SECOND HAND in UE sau in AFARA UE

In situatia unor livrari intra comunitare si a exporturilor, operatiunea va fi scutita de TVA daca se indeplinesc conditiile pentru aplicarea scutirii (Art,10 din Instructiuni OMFP 2222/2006) respectiv justificarea pe baza facturii, document de transport, dovada inmatricularii in alt stat membru UE, contract/comanda.

Pentru autoturismele second hand se aplica regimul special de taxare (cota de TVA pe marja de profit) sau se poate opta pentru regimul normal de taxare.

Pentru consultanta in legatura cu taxele si impozitele locale sau internationale va invitam sa contactati firma de contabilitate Lider ContExpert.