• Contabilitate

  Suntem  asigurarea cea mai potrivita pentru banii dumneavoastra !

  Evita amenda si impozitele inutile !

  Societatea  nostra este asigurata profesional la Allianz-Tiriac Asigurari SA!

 • Expertiza

  Atestate:
  CECCAR autorizatie nr.10805/1996
  CAMERA CONSULTANTILOR FISCALI autorizatie nr.3982/06.05.2008
  CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI autorizatie nr.1971/2008
 • Audit

  Un audit financiar, sau o declaratie financiara reprezinta analiza tranzactiilor financiare ale unei companii, sau orice alta entitate legala (inclusiv guvernul) , avand ca rezultat publicarea unei opinii independente in legatura cu relevanta, acuratetea, corectitudinea actelor prezentate.

  ...

Amortizarea accelerata - cu sau fara aprobarea DGFPS?

Baza legala:
- Legea 571/2003 privind Codul fiscal
- Legea 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile la zi.

Amortizarea accelerata ca metoda de amortizare a activelor corporale este prevazuta atat in Codul fiscal la art.24 alin.6) lit.b), cat si in Legea nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale la art.18.

Se pune intrebarea daca pentru utilizarea amortizarii accelerate este nevoie de aprobare de la Administratia Finantelor publice asa cum prevede art.19 din Legea 15/1994 sau nu este nevoie de aprobare - asa cum se prevede la art.24 alin.22) din Codul Fiscal.

Legat de acest subiect, cele doua acte normative prevad referiri la:
1. Competentele de aprobare a utilizarii celor trei regimuri de amortizare - liniara, degresiva si accelerata sunt prevazute la art.19 din Legea nr.15/1994. Astfel, conform acestui act normativ, daca pentru utilizarea regimurilor de amortizare liniara si degresiva competenta de aprobare revine Consiliului de administratie al agentului economic, pentru utilizarea regimului de amortizare accelerata este necesara aprobarea de catre Directia Generala a Finantelor Publice.
2. Amortizarea fiscala - art.24 alin.22) din Codul fiscal : „prevederile Legii nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica la calculul profitului impozabil, cu exceptia prevederilor art.3 alin.2 lit.a) si ale art.8 din aceeasi lege” (valoarea minima de intrare de 1800 lei si utilizarea codului de clasificare).

La calculul impozitului pe profit sunt deductibile cheltuielile cu amortizarea fiscala, respectiv cheltuielile cu amortizarea pana la recuperarea valorii integrale conform clasificarii. Amortizarea fiscala si regimurile de amortizare liniara, degresiva si accelerata sunt prevazute la art.24 alin.6) din Codul fiscal.

In concluzie, utilizarea regimului de amortizare accelerata prevazut la art.24 alin 6) din Codul Fiscal se poate realiza fara aprobarea DGFPS, situatie ce are baza legala in prevederile art.24 alin.22) din Codul Fiscal.
Lider ContExpert va ofera servicii de contabilitate in Bucuresti.